Olika skäggstilar – Skäggets historia och de moderna stilarna idag

Skägget har följt med oss i vår utveckling ända sen vi fick hår på kroppen. Eller ja, ända sen vi började utvecklas från aporna. Vi var ju faktiskt helt håriga när vi började få våra fötter här på jorden. Även idag har vi hår över hela kroppen, men det är rätt kraftigt reducerad mot hur det var då.

Däremot har vi fortfarande vissa områden på kroppen som är mer behårade än andra, däribland ansiktet. Redan omkring 30 000 f.Kr. började männen raka sig av någon anledning som vi ännu inte riktigt funnit ut varför. Än idag är män ofta kraftigt behårade runt haka och hals, vilket är vad som kallas för skägg.

Skägget har alltså fått hänga kvar mellan massor och massor av millennium, men det har definitivt inte alltid sett likadant ut. Genom olika århundraden har inte bara stilen på det manliga smycket förändrats, även synen och uppfattningen om skägg har varit väldigt varierande och genomgått både uppsving och nederlag.

Dagens ämne kommer alltså handla om detta; skäggstilar. Vi kommer ta upp frågor som hur skägget har sett ut genom tiderna, vad skägget har haft för betydelse, vilka olika skäggstilar det finns idag, om skäggstilarna är anpassade efter en viss ansiktsform, och allt annat du kan tänka på som hör därtill. En stor kompott av historia, religion, kultur, samhälle, och utveckling, allt i ett!

Skäggets utveckling genom historien

Som tidigare nämnts har skägget hängt med under en väldigt lång period av vår utveckling. Skägget är känt som mannens näst manligaste del, efter ”ni vet vad”.

Skäggets historia har formats av både mode och makt, och resan har varit svajig. Något vi iallafall kan garantera är att synen vi har på skägg idag inte alls går att jämföra med hur den har varit genom tiderna.

Olika skaggstilar

Ända sedan män började raka sig har skägget haft en betydande roll för hur de kom att dömas av samhällets öga. Det vill säga att skägget har gett tydliga signaler om vem bäraren är, både när det kommer till identitet och självbild, men också gällande ideologi och arbete.

Antiken

Egypten

Under antiken (ca 800 år f.Kr – 500 e.Kr.) var man inte sen med att utnyttja skäggets inpräntade signaler. I det gamla Egypten var skäggets form och längd kopplat till status och samhällsgrupp, eller social tillhörighet som man lite finare kan kalla det. Med status pratar vi hög status.

Det var endast den övre klassen som fick lov att bära skägg för att visa att de var besläktad med adeln och hade finare blod i ådrorna. Deras skägg var formade som en fyrkant längs med hakan, därav namnet hakskägg.

Dessa färgades, pyntades med diverse förgyllande dekorer, och parfymerades. Resterande del av befolkningen, det vill säga folkmassan och slavarna, ansågs inte tillräckligt fina för att få bära skägg utan tvingades vara helt rakade. Detta gällde alla behårade delar på kroppen.

Indien

Även i Indien sågs skägget som en slags helig symbol, något som föddes ur att Guds utvalde hade burit skägg. På grund av religionen ansågs skägget därefter som ett tecken på makt, ledarskap, och vishet.

Till skillnad från egypternas kantiga former skulle indierna ha ett långt, välvårdat skägg för att visa sin pondus. Gjorde man ett brott var det värsta straffet att få skägget avkapat offentligt, vilket visar på hur otroligt stor betydelse det hade för dem då.

Mellanöstern

Här snackar vi välvårdade skägg. I dåtida Mellanöstern var det lockat och inoljat skägg som gällde, följt av styling i form av diverse kreationer och mönster. Även här var skägget av stor betydelse och det skulle tas om hand på riktigt, med otroligt varsamma fingrar och noggrant arbete.

Dagens yrke som barberare härstammar faktiskt från babylonierna och med tanke på hur noggranna de var med vårdandet och stylingen känns den kopplingen rätt logisk.

Grekland

Liknande skäggets status i Egypten hade det under antikens Grekland; de visade på hög status och vishet, och framförde också männens starka sexuella kraft. Här skulle det vårdas genom att smörjas in i olja, för att sedan locka det som i Mellanöstern.

När kejsaren Alexander den stora sattes till makten sjönk skäggets status likt en långsamt sjunkande sten. Alexander ville nämligen inte att hans soldater skulle bära skägg då han insett att det blir till fiendens fördel i krig, ungefär som ett handtag man kan dra tag i.

Han var själv inte sen att satsa på den slätrakade looken, vilket soldaterna tvingades följa. Inom kort var det den skäggstilen som gällde i samhället. Den trenden gick till och med så långt att det infördes ett skäggförbud.

Detta varade fram till 100-talet någon gång, när den romerske kejsaren Hadrianus kom till makten och införde det så kallade helskägget igen. Troligtvis var hans baktanke att det skulle dölja hans, och många andras, problemhy.

Medeltiden

Hur var synen på skägg under medeltiden? Ja, den frågan är lite svårare att svara på. Under medeltiden växlades det hej vilt mellan ett behårat ansikte och ett rakat, beroende på vart i världen man befann sig och under vilken period av medeltiden. Synen på skägget var alltså väldigt varierande, även i kyrkan.

Men en dag tog det slut, under år 1096. Den mäktiga biskopen bestämde att det från och med då skulle vara syndigt att bära skägg, och alla som stred mot regeln skulle bli utkastade ur kyrkan.

Med tanke på att många under medeltiden var väldigt religiösa sågs detta som en katastrof; man ville ju absolut inte bli utslängd ur kyrkan! Detta renrakade mode höll i sig ända fram till senmedeltiden.

Berg- och dalbanan fortsätter

För att denna historia inte ska bli alldeles för långvarig tycker jag att det enda som kan vara intressant utöver det ovan är att renässansen brukar ses som skäggets uppsving. Då skulle man minsann pryda ansiktet med ett så stort och mäktigt skägg som möjligt, helst så att det överträffade andras.

Hur skäggets resa har sett ut fram till idag är ungefär som det alltid varit, en berg-och dalbana som åker upp och ner konstant under hela åkturen. När skägget inte var populärt berodde det på praktiska skäl, som att det ansågs vara ohygieniskt eller att det var i vägen vid olika tillfällen.

Skägget idag

Skäggets trend eller icketrend beter sig på samma sätt idag som det gjorde då. Däremot finns det vissa detaljer som skiljer sig åt rätt så rejält.

För det första; skäggets frisyr styrs inte av någon kejsare eller av att man ska ut i strid, utan idag styrs trenderna av personliga preferenser. Såklart blir man påverkad av kända personer och via media, men det är inga måsten att följa.

Olika skaggstilar

För det andra; idag är valet fritt! Oavsett hur man väljer att ha sitt skägg kommer man inte bli utslängd eller få samhällets onda öga riktat mot sig. Men, något som alla skäggbärare bör tänka på är att hålla det vårdat, annars kommer det bara få dig att se trött och ofräsch ut.

Trots att valet är fritt och helt upp till var och en vad man trivs i så kan det underlätta om man har något att utgå ifrån när man ska välja skäggfrisyr. Nedan har vi gjort en lista på vad och hur man kan tänka när man väljer skägg utefter sin ansiktsform.

Olika skäggstilar för olika ansiktsformer

Ovalt ansikte

Med ett ovalt ansikte har man inte så många former som ska balanseras på ett eller annat sätt. Med tanke på att det mesta passar ett ovalt ansikte kan man här välja lite vad man själv känner sig snyggast i. När man formar ett skägg är det denna form man bör utgå ifrån, oavsett vilket ansikte man har.

Runt ansikte

De med ett runt ansikte vill ofta få ett smalare och längre ansikte, vilket man även har anpassat skäggstilarna efter. För att få ansiktet att se mer ovalt ut bör man låta skägget växa lite längre på hakan, hålla kinderna korta, och ta det försiktigt med polisongerna. Allt som har med bredd att göra ska man alltså undvika om man inte vill förstärka rundheten.

Tips på skäggstil: cirkelskägg, förlängt getskägg, och Verdi.

Långt ansikte

De med ett långt ansikte vill ofta få motsatsen mot det ovan, alltså en mer fyllig form. Den effekten uppnår man genom att fokusera volymen på kinderna. Då krävs det att man låter skägget vara fylligare på sidorna och kortare på hakan.

Tips på skäggstil: helskägg, stubb, och ”Van Dyke”.

Fyrkantigt ansikte

Ett fyrkantigt ansikte har ungefär samma form som ett runt. Vill man få ett längre ansikte ska man gå tillväga på ungefär samma sätt som för det runda ansiktet; hakan förlängs och skägget vid kinderna hålls kort. Polisongerna bör inte vara alldeles för buskiga.

Tips på skäggstil: ”Balbo”, förlängt getskägg, och ”Verdi”.

Triangelformat ansikte

Denna form har ungefär samma uppbyggnad som ett långt ansikte, så samma sak gäller här; fokus på fylliga kinder och välväxta polisonger, medan hakan hålls kortare. En bred mustasch kan passa bra att bryta av med!

Tips på skäggstil: helskägg, ”Balbo”, och stubb.

Olika skaggstilar

Stort ansikte

Har man ett stort ansikte passar det bättre om också skägget är stort och fylligt, för att få rätt balans. En liten mustasch eller en mindre skäggfrisyr kommer kännas fjuttigt. Gällande stil på skägget kan du följa råden om ansiktsform ovan.

Litet ansikte

Motsatt till ett stort ansikte så passar ett litet ansikte bättre med ett litet skägg. Ett stort skägg gör att ansiktet försvinner och göms i skägget.

Ett vältrimmat kort helskägg eller en snygg mustasch balanserar ansiktet på rätt sätt. Gällande stil på skägget kan du följa råden om ansiktsform ovan.

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals